Medlemskap – Att bli och vara LäSare

Som medlem i LäS KM får du, förutom en fin lila overall, tillgång till den mer studentikosa aspekten av studentlivet i Stockholm. Man är alltid bjuden på sittningar som hålls av mästerier vid SU, KTH och KI och i tillägg till detta åker vi ofta på diverse studentfestresor som tex Sjöslaget, Skiweek och Absolut Gotland. Men för att vi ska bli inbjudna till alla dessa roliga grejer så behöver vi ju bjuda tillbaka och jobba lite. Det gör vi på följande sätt:

Tisdagspub på Café Bojan –  Pubarna är öppna för alla studenter oavsett inriktning samt externa besökare.

Marskalksittning – Varje termin anordnar vi en sittning dit alla mästerister (marskalkar) som tillhör mästerier som bjudit oss på sittning är välkomna.

Kandidatperioden – att bli medlem
Kandidatperioden börjar med en infosittning (Rookiegasquen 2017) dit man får komma och uppleva en av de viktigaste studentikosa traditionerna och allt vad en sittning kan innebära. Vissa kan till en början bli lite överväldigade av detta, men efter en stund så blir det bara roligt!

Det gör inget om man missar infosittningen dock, för efter infosittningen kommer en period med 2-3 träffar varje vecka.  Det här är en period där både du och vi lär känna varandra och du avgör om vi är något för dig. Du får två faddrar i LäS, föräldrarna, som sakta men säkert introducerar dig till det studentikosa på en djupare nivå och lär dig orientera dig i Stockholms studentliv. Det är din chans att se om vår förening är något för dig.

Det kostar inget* att komma på dessa träffar, förutom om du vill köpa mat eller dryck i samband med dem. Infosittningen kostar dock en summa där en trerätters middag ingår exkl. dryck. Efter middagen är det klubb med eftersläpp!

Aktiv medlem – jobba för det roliga
När kandidatperioden är slut och när du har godkänts som LäSare blir du aktiv medlem. Ett aktivt medlemsskap varar i fyra terminer från den termin du går med (det finns dock utrymme för att pausa medlemsskapet, tex om du vill åka på utbytestermin eller bara tycker att du inte har tid med oss för tillfället). Medlemmarna som är uppdelade i tre olika arbetslag jobbar tisdagspubarna på ett rullande schema. Arbetet är fördelat på var tredje tisdag mellan 16-23.

Under din andra termin som aktiv medlem kommer du även att jobba på sittningar. Vi har tre sittningar per termin: en infosittning för nya studenter, en internsittning för bara LäS samt en marskalksittning.

Under din andra eller tredje termin (beroende på om du går med på hösten eller våren) jobbar du även på Valborgspubrundan.

Det är även bland de aktiva medlemmarna som styrelsen väljs.

Gammal – allt det roliga utan jobb
När man har varit aktiv medlem i fyra terminer får man “gå i pension” eller som vi säger “bli Gamling” och glida omkring på allt det roliga utan att behöva jobba. Man behåller alltså alla fördelar som LäSare får; gå på sittningar hos andra föreningar, åka på studentresor, vara med på underbara internfester och annat kul – plus att man får ett välförtjänt gamlingmärke! 

*Man behöver dock betala för sin overall, tröja, mat lite annat när man väl blir medlem.