Studenttraditioner

Vad är ett klubbmästeri egentligen?

Ett klubbmästeri (KM) är inom den svenska universitets- och högskolevärlden en studentförening eller grupp med ansvar för att anordna fester åt medstudenterna. Vid SU är man även bärarna av studentikosa traditioner. Synonymer till klubbmästeri används vid olika lärosäten och ibland kallas det bara mästeri, andra exempel är festmästeri, festeri, programutskott, sexmästeri (av äldre svenska ordet sexa, ursprungligen en festligare måltid intagen omkring klockan sex på kvällen). En medlem i ett mästeri kallas ofta för mästerist, festerist eller marskalk.

Vi i LäS KM anordnar bland annat pubar varje tisdag och sittningar för andra mästerianslutna i Stockholm. Vi är såklart bjudna på andra mästeriers evenemang också.

Det finns många andra spännande saker inom studentkulturen. Här är en wiki!

 

Overallen

Overallen, eller ovven, är i hela Sverige ett kännetecken för studenter. Beroende på vilket inriktning man läser har ovvarna olika färg, logga och så vidare. Lärarstudenterna vid SU har lila ovvar och på ryggen finns vår logga: piskan och moroten. Har man i klubbmästeriet tilldelats en ansvarspost så står även detta på ryggen, tex Klubbmästare (ordförande). Många LäSare har även en smurf på sin ovve eftersom smurfen är våran maskot. Ovven smyckas också med tygmärken från till exempel studentfester och resor man deltagit i. På SU är det bara mästerister som har ovvar, medan det på andra lärosäten är vanligt att alla studenter har ovve.

På SU finner du även blåa ovvar (Jurister), vit med gröna armar & ben (naturvetare), gula (studentkårens eget KM), svart med guldrevärer (data och systemvetare) och vit (Föreningen Ekonomerna).